Oyunseverler İçin En İdeal Seçim: HD5770

Neden ekran kartı alıyoruz? Oyunların görselliğini en iyi şekilde ve akıcı olarak yaşayabilmek için. Bunu sağlayabilecek bir ekran kartını almamız bizim için yeterli olacaktır. Yüksek benchmark puanları ve yüksek çözünürlüklerde üç rakamlı FPS değerleri yakalayabilmek adına çoklu GPU düzeneklerine ihtiyacınız yok. Oyunları iyi bir şekilde oynamak asıl amacımız olmalı.



ATI Radeon HD5770
Bu ekran kartı en son teknolojileri içinde barındırıyor. Fiyatı kendinden daha performanslı olan GTX 275 ve HD4890 seviyelerinde olabilir. Fakat onların sunmadığı bazı yeniliklerle beraber geliyor. Performans olarak HD4870 ve GTX260'ın gerisinde kalsa da aradaki farklar genelde hissedilir cinsten değil. HD4850 ve GTS250'den ise daha hızlı. HD5770'in 128-Bit olması sizi aldatmasın.Standart olarak gelen 1GB GDDR5 bellekleri sayesinde yükün altından kolaylıkla kalkabiliyor.


Çok cimri:
HD5770'in en önemli yönü ısı ve güç tüketimindeki başarılar. Ne kadar oyun oynamayı sevsek de bilgisayar kullanımımızın çoğunluğu masaüstünde geçiyor. Bu gibi durumlarda sadece 18W tüketen HD5770 sunduğu performans gözönüne alındığında devrim niteliğinde bir tasarruf sağlamakta. Tam yükte çalışırken ise HD4870'in boştayken harcadığı enerjiyi harcamakta. Bu sayede yükesek Watt gücüne sahip PSU almamıza da gerek kalmıyor.
Serin ve Sessiz
40nm üretim teknolojisi sayesinde.Sistem boştayken 35 derecede çalışan kartın fanı oldukça sessiz çalışıyor. Diğer ekran kartlarının aksine sessizliğini oyun oynarken de koruyor. Bu az ısıyı bile kasanın içine değil de fan yapısı sayesinde direk olarak dışarı atıyor. Bunun yanında standart fan çözümü de gayet şık görünümlü. Forumlarda Batmobile yakıştırması yapılıyor. Bence de şu ana kadar yapılmış en şık tasarımlı ekran kartı.
Yepyeni efektler:
HD5770 yeterli performansının yanında Dx 11 desteği ile geliyor. Henüz piyasada yeteri kadar Dx 11 oyunu yok.Yakında çoğalacaktır. Sonuçta bu kartları bedavaya almıyoruz. Örnek olarak çok yakında piyasaya çıkacak olan D.I.R.T. 2 'nin Dx 11 efektlerini göremezsek aldığımız kartın her yeri performans olsa ne olur. Bazı markaların kutusundan D.I.R.T. 2 indirme kuponu da çıkabiliyor.
Bir monitör yetmez:
Bir diğer üstün özellik ise ATI Eyefinity teknolojisi. Bu sayede destekleyen oyunları çoklu monitör düzenekleriyle kullanabiliyoruz. HD5770 tek kartla 3 Monitöre kadar destek sunuyor. Crossfire düzeneği ile bu sayıyı daha da arttırmanız mümkün.Her kullanıcının deneyeceği cinsten bir özellik değil ama yine de kartın rakipleri bu teknolojiden yoksun.


Daha güzel görünen oyunlar:
HD5770 Anti Aliasing'i super sampling olarak bize sunabiliyor bu da AA açtığımızda çok daha güzel grafiklerle karşılaşmamız anlamına geliyor.

İşlemciler rahatlasın:

ATI Steam teknolojisi sayesinde destekleyen uygulamalarda işlemler ekran kartı tarafından Teraflop'u aşkın hızlarda gerçekleştirebilecek. Henüz yapım aşamasında olan Steam teknolojisinin bir benzeri Nvidia tarafından CUDA adı altında halihazırda kullanılıyor. 

Güçlerimizi birleştirelim:
HD5770 ile 4 ekran kartına kadar crossfire yapabilmek mümkün. Bu yeni birşey değil HD3xxx serisinden beri sağlanan bir özellik. Yeni olan şey ise ek kartların boşta kendilerini kapatarak neredeyse hiç güç tüketmiyor oluşu.Yine de dörtlü kart sistemlerini üst seviye ekran kartları ile rekor amaçlı kullanılması gerektiğini düşünüyorum.Bu makalenin ana fikrinde ise iyi bir şekilde oyun oynamak yatıyor.Bu nedenle crossfire düzeneğini ancak ilerde ikinci kartı fiyatlar düştüğünde ucuza alıp performans takviyesi yapmak amaçlı düşünmenizi tavsiye ederim. Nvidia'da da SLI adı altında benzer bir teknoloji sunulmakta fakat Crossfire'ın SLI'dan daha verimli ve sorunsuz olduğunu ufak bir araştırma yaparak anlayabilirsiniz.

UVD2 ve görüntü kalitesi:
ATI UVD2 ile yüksek çözünürlüklü videolarınızı ekran kartı üzerinden hızlandırabilirsiniz. Birçok yeni nesil işlemcinin bile zorlandığı durumlarda HD5770 çok rahat bir şekilde videoları donanımsal olarak oynatır. Bu özellik de bir önceki seride mevcut. Hatta Nvidia'da da Purevideo adı altında benzer bir teknoloji mevcut fakat ATI'ler görüntüyü daha güzel bir şekilde sunuyor.Herşey oyun değil. Bu da benim gibi HD video meraklılarına hitap ediyor.
Ayrıntılı Karşılaştırma testi:
Pclabs

Sonuç:
HD4870 sahibi olmama rağmen HD5770 aldım. Performans olarak hissedilir bir düşüş yaşamadım. Bunun yanında yukarıda saydığım özelliklere sahip olmuş oldum. Karttan çok memnunum. Performans olarak şimdilik tüm oyunlardaki ihtiyaçlarımı 1920x1080 çözünürlüğünde karşılıyor.İlerde oyunların ihtiyaçları arttığında crossfire düzeneği ile ikinci kartı da takmayı düşünüyorum.O zaman fiyatları da iyice düşmüş olacaktır.
Bu yazımda "128-Bit karta o kadar para verilmez" şeklinde düşünen kullanıcıların tam olarak neye para verdiklerini kısaca anlatmak istedim. HD5770 belki en iyi ve en hızlı ekran kartı çözümü değil ama  oyunseverler için en ideal seçim olarak nitelendirebiliriz. Umarım bu günlerde ekran kartı alacaklara yardımcı olmuşumdur.

HD5770 ile ilgili linkler:

Dark Hardware İncelemesi
Pclabs İncelemesi
Donanımhaber Video İncelemesi
HD5770 Fiyatları


1 Response to "Oyunseverler İçin En İdeal Seçim: HD5770"

  1. Unknown 29 Kasım 2012 11:26
    AYNEN KARDEŞİM BENDE HD5770 KULLANIYORUM HARİKA
    BENİM AMD FAN YOUTUBE KANALIM
    http://www.youtube.com/user/hd5770gamer1?feature=results_main

Yorum Gönder