Netbooklar Hakettikleri Performansa Kavuşuyor


AMD, ATI 'yi bünyesine katmasının meyvelerini yavaş yavaş toplamaya başlıyor. Son senelerde genel platform performansı bakımından (İşlemci+Grafik+Chipset) Intel 'in bir hayli önüne geçen AMD, en büyük kozu olan Fusion projesinin ilk örneklerini piyasaya çıkarmaya hazırlanıyor. Intel bir süredir işlemci performansı bakımından liderliğini sürdürse de, grafik performansı bakımından AMD 'yi yakalayamıyordu.

Fusion işlemcileri tek zar üzerinden grafik işleme kabiliyetine sahip olduklarından dolayı 3 boyutlu uygulamalarda rakibine adeta toz yutturacak. Öyleki ultra ince platformlar için hazırlanan ve hatta netbooklarda bile boy gösterecek olan AMD Zacate kod adlı APU, ancak üst seviye taşınabilir bilgisayarlarda bulunan Intel i5 serisinden daha performanslı olacak.


Aşağıdaki  karşılaştırma videosunda göreceğiniz ilk sistemde 2.4ghz hızında çalışan Intel'in i5 520M işlemcisini kullanılmakta. Termal güç tüketimi 35W olarak belirlenmiş. Bunun yanında işlemcinin üzerinde bütünleşik grafik yongası da mevcut. Bu işlemcinin netbooklarda kullanılamadığını belirtmemizde fayda var.

Videoda gösterilen ikinci sistemde kullanılan  Zacate kod adlı APU ' nun teknik özelliklerini tam olarak belirtilmemiş. 1.6ghz frekansında çalışan çift çekirdekli örneğiminizin güç tüketimi maksimum 18W olarak belirlenmiş. Bu değer rakibinin neredeyse yarısı. Bakalım tüy siklet olarak nitelendirebileceğimiz Zacate güçlü rakibi karşısında ne yapacak?



Karşılaştırmada görüldüğü üzere AMD Zacate, kendisinden iki kat daha fazla güç tüketen rakibini performans olarak hemen hemen ikiye katlıyor. Bunda hiç kuşkuşuz DX11 destekli yüksek performans sunabilen tümleşik grafik biriminin bir payı var.

Intel işlemcilerinde şimdiye kadar sunulmuş grafik yongası sizleri yanıltmasın. AMD'nin Fusion işlemcilerii farklı bir yapıda grafik hesaplama özelliği sunuyor. Intel'in bütünleşik grafik yongası ayrı bir GPU'nun aynı pakette sunulmasından ibaret. Diğer yandan AMD ise bunu tek zar üzerinden gerçekleştirmekte. Bu sayede çok daha yüksek performans ve düşük tüketimi elde edilmiş. 


AMD 'nin iddialarına göre 9W 'lık Ontario ve 18W' lık Zacate 8-10 saat pil ömrünü mümkün kılacaklar. Böylesine yüksek bir performansın bu kadar pil ömrü sunabilmesi çağımız için devrim niteliğinde olacaktır. Küçücük bir netbook veya tablet pc ile World of Warcraft gibi oyunlar oynayabilmek istemez miydiniz?

Son olarak iki işlemcinin Internet Explorer 9 ile gerçekleştirilmiş HTML5 performansını karşılaştıran videoyu izleyelim. Az önce gördüklerimizden sonra sonucu az çok kestirebilmemiz mümkün.


0 Response to "Netbooklar Hakettikleri Performansa Kavuşuyor"

Yorum Gönder