AMD - Nvidia Rekabeti Dorukta

Zaman hızla geçiyor, 2011'de çıkacak modelleri merakla beklerken bir bakmışız ürünler raflardaki yerini çoktan almış bile. Bakalım 2011 'in başından bu yana AMD'nin ekran kartı alanında ne gibi faaliyetlerde bulunmuş.

Öncelikle AMD 2. nesil üst seviye DX11 ekran kartlarını piyasaya sundu. Bildiğiniz gibi HD6000 serisi kartlarda DX11 verimi açısından büyük ilerleme söz konusu. HD6970 AMD'nin en güçlü tek GPU çözümü olarak piyasada bulunurken, küçük kardeşi HD6950 ise performans isteyen kullanıcılara biraz daha cep dostu olarak yaklaşıyor. DX9-10 koşullarında HD6950 önceki nesil HD5870'den daha hızlı değil. Asıl farkını DX11 oyunlarında ortaya çıkarıyor ve önceki nesli geride bırakmayı başarabiliyor. HD6950 yaklaşık bir buçuk aylık bir süre zarfında neredeyse sadece kardeşi HD5870 ile yarıştı. Ta ki Nvidia GTX 560 Ti 'ı piyasaya sürene dek. GTX560 Ti iyi ayarlanmış fiyat performans oranıyla HD6950 'i tahtından indirebilirdi. Fakat AMD hızlı davranarak 1 GB bellekli HD6950 'leri GTX560 Ti 'ın karşısına konumlandırarak fiyat konusunda avantaj elde etti. HD6950  daha alt seviye olan kardeşleri HD6870 ve HD6850 ile birlikte yerlerini iyice sağlamlaştırırken üst seviyede fırtınalar kopmaya devam ediyordu.

Yüksek performanslı HD6970, Nvidia GTX580 ile GTX570 'in arasında bir yerde konumlanmıştı. O sıralar zaten performans lideri halen HD5970 olduğundan dolayı AMD taşlarını sağlam bir şekilde yerleştiriyordu. Çünkü 15 aydır lider olan HD5970'in günlerinin sınırlı olduğunu herkes az çok kestirebiliyordu. AMD boş durmayarak dünyanın en hızlı ekran kartı çözümü olan HD6990'ı mart ayının başlarında piyasa sürdü. Böylece HD5970 rakip firma tarafından alt edilemeden emekli olabildi. Nvidia cephesinde ise büyük bir baskı vardı. Daha önce çıkaracaklarını umdukları GTX590 'ı HD6990 'ın başarılı duruşu ardından biraz daha ertelemek durumunda kaldılar. Bu sefer gerçekten performans lideri olmak istiyorlardı. Zira GTX 590 piyasada yerini aldığında hırsla overclock limitlerine dayanmış bir kart olarak çıktı karşımıza. Testlerdeki çekişme görülmeye değerdi, bir oyunda AMD, diğerinde Nvidia öne çıkıyordu. Nvidia dünyanın en hızlı ekran kartının kendilerine ait olduğunu iddia etse de AMD bunu yalanlıyordu. Özellikle 3D mark gibi endüstri standardı benchmarklarda AMD öne çıkarken Stone Giant benchmarklarında da Nvidia öndeydi. Biz kullanıcıların kafası halen karışık durumda.  Önümüzdeki günlerde çıkacak olan sürücülerle tablo başka şekillere bürünebilir fakat şimdilik görünen iki firmanın performans liderliği anlamında yenişemediği. Aslında bu durum en çok biz kullanıcıların işine gelecektir. Kafa kafaya olan kartlar neticesinde fiyat indirimine giderek pazar payını arttırmaya çalışacaktır.

Rekabet sadece üst seviyede yaşanmıyordu. Nvidia, AMD 'ye alttan bir darbe indirmeye hazırlanıyordu. GTX 550 Ti ile alt-orta seviye performans ürünlerine yeni bir soluk yetirmeyi amaçlıyordu. HD5770'den güçlü ve HD6850'den de ucuz olacaktı. AMD bu hamleyi de görerek HD6790 'ı piyasaya çıkarmaya hazırlanıyor. HD6790 256bit bellek arabirimi ve teknik özellikleriyle uygun fiyatlı bir HD6850 görüntüsü çiziyor. Yakında testler yayınlanmaya başlanacaktır.

İlk çeyrekte gelişen olaylar bu şekilde. Bu sene rekabet oldukça dişli, 2010'da olduğu gibi AMD önde değil, Nvidia ise seneler önceki gibi dümeni istediği yöne çeviremiyor. Performans alanında her ne kadar eşit gibi bir durum olsa da kimin kazanıyor olduğunu satış sonuçları neticesinde öğreneceğiz.

http://www.pclabs.com.tr/2011/03/28/amdden-nvidiaya-gercekten-de-en-hizli-sizseniz-durmayin-kanitlayin/
http://www.pclabs.com.tr/2011/01/18/amdden-geforce-gtx-560-tiye-yonelik-uclu-salvo/
http://www.donanimhaber.com/ekran-karti/haberleri/AMD-Radeon-HD-6790in-teknik-ozellikleri-detaylandi-800x-paralel-islem-birimi-ve-256bit.htm

AMD Catalyst Temiz Kurulum Rehberi


AMD Catalyst geliştirme ekibi her ay farklı bir sürücü paketi ile karşımıza çıkıyor. Normal koşullarda bir sürücü paketini direkt olarak mevcut sürücülerinizin üzerine kurarak kullanabilirsiniz. Fakat bazı durumlarda temiz bir kurulum istiyorsanız aşağıdaki maddeleri uygulayabilirsiniz. Donanım Haber üyesi olan Hicks adlı arkadaşımızın anlatımıyla sizlere sunuyoruz.

Bugun AMD ATI Catalyst ile sorun yasayanlar ve cozumsuz kalanlar icin bir yontem anlatacagim. Once geleneksel yontemlerle baslayalim:

1- "Control Panel / Add Remove Programs" ile AMD, ATI ve Catalyst ile ilgili ne varsa kaldiriyoruz. Islem bittikten sonra yeniden baslatmak isteyecektir, kabul etmiyoruz.

2- Asagidaki linkten Driver Sweeper'in son versiyonunu indiriyoruz:
http://phyxion.net/Driver-Sweeper/Driver-Sweeper/

3- Kurup, calistirdiktan sonra "ATI - Display" ve "NVIDIA - Display" kutularini isaretleyip "Clean" tusuna basiyoruz. Islem bittikten sonra yeniden baslatmak isteyecektir, kabul etmiyoruz.

Yukarıdaki maddeleri uygulayıp sisteminizi yeniden başlatırsanız, temiz bir kurulum için gereken ortamı sağlamış olursunuz, fakat sürücü kurulum problemleri yaşıyorsanız yazının devamındaki resimli, anlatımlı çözümü uygulayabilirsiniz.


AMD System Monitor

AMD System Monitor şimdilik beta sürümü ile kullanıcıların hizmetine sunuldu. Fusion teknolojisi ile CPU devri yavaş yavaş APU'ya doğru yönelmeye başladı. AMD System Monitor sayesinde GPU hızlandırma destekli uygulamalarınızın anlık olarak cpu'dan ve gpu'dan ne ölçüde yararlandığını izleyebilmeniz mümkün. Bu programı kullanmak için herhangi bir AMD bileşenini kullanıyor olmanız yeterlidir. Yazılımın belli başlı özelliklerine değinecek olursak:

Basit İzleme Modu:
CPU / APU izleme
Uygulamanın çoklu çekirdek dağılımıın yanında, bir APU 'ya sahipseniz x86 ile gpu üzerinden hesaplama dağılımını gösterir.

GPU
Sisteminizde kurulu AMD GPU'larının yük miktarını gösterir. (Harici, dahili veya APU uyumludur)

Bellek:
Bellek dağılımının yanında yüzde üzerinden boş bellek miktarını gösterir.

Detaylı İzleme Modu:
Detaylı izleme modunu izleme pencelerinin sol üst köşesindeki aşağı ok tuşlarıyla aktif edebilirsiniz.

CPU / APU
CPU saat hızını içeren çekirdek başına detaylı yük bilgisi içerir.

GPU
Gpu çekirdek ve bellek saat hızının yanında eğer bileşeniniz uyumluysa fan hızını da gösterir.

Memory
Bellek kullanımı hakkında ek bilgiler içerir.

Henüz beta aşamasında olan AMD System Monitor mevcut durumu ile oldukça sıradan ve sade bir tutum sergiliyor. Eğer windows 7 / Vista masaüstü araç çubuğuna uyumlu bir hale getirilirse bu uygulamanın çok tutacağına inanıyoruz. Sisteminize kurabilmek için Microsoft .net Framework 4.0 kurulu olmasını gerektiren bu ücretsiz yazılımı aşağıdaki adresten indirebilirsiniz.

AMD System Monitor

.net framework 4.0 TR