UVD Teknolojisi ile Donanımsal Video Hızlandırma


UVD yani "Unified Video Decoder" Amd tarafından HD serisi kartlarla birlikte kullanılmaya başlanan bir teknolojidir. UVD yüksek işlem gücü gerektiren HD filmlerin hızlı bir şekilde ekran kartı üzerinden çözülmesini sağlar.H.264/MPEG-4 AVC and VC-1 taşıyıcılarını destekler. İlk etapta sadece Windows işletim sistemleri için tasarlanmasına rağmen bir süredir Linux tarafından da desteklenmektedir. Konsol dünyasında ise Xbox UVD'nin avantajlarından yararlanabilecek şekilde tasarlanmıştır.


Eğer halihazırda güçlü bi işlemci kullanıyorsanız UVD'ye gereksinim duymamış olabilirsiniz. Zaten düzgün codec kurulu bir sistemde, medya oynatıcınızı da doğru seçtiğiniz takdirde güncel masaüstü işlemcileriniz sorun yaşatmadan 720p filmleri oynatacaktır. 1080p filmleri ise UVD olmadan ancak işlemciniz yeteri kadar güçlüyse akıcı bir şekilde oynatabilirsiniz. Yine de işlemcinizdeki ek yükün kalkmasını, ısı ve tüketim olarak sisteminizin daha verimli hale gelmesini istiyorsanız UVD'yi etkinleştirmenizde yarar var.

Masaüstü çözümlere göre daha güçsüz olan mobil işlemciler HD videolarınızı oynatmada zorluk çekebilir. Dolayısıyla donanımsal hızlandırmadan en çok yararlanan platformlar hiç kuşkusuz taşınabilir sistemler olacaktır. Bunun yanında HTPC olarak kullandığınız ve işlemcisini güç tüketim maliyeti gibi hesaplarla düşük tuttuğunuz sistemler de UVD sayesinde sizlere unutulmaz bir film deneyimi sunmaya hazır olacaktır.Bunun yanında kenarda duran eskimeye yüz tutmuş PC'nizi sadece 20-30$'lık UVD destekli bir ekran kartı ile HD video canavarına dönüştürmeniz işten bile değil.

Acer Aspire ONE 521
AMD tabanlı bu minik netbook UVD desteği sayesinde  Intel'in Atom işlemcili netbooklarının aksine HD videolarınızı rahatlıkla oynatabiliyor. Bunun yanında HDMI çıkışı sayesinde görüntüyü ve sesi dijital olarak ev sineması sisteminize aktarabiliyor.Bu kadar küçük boyutlardan daha fazla şey beklemek için henüz biraz erken.



Aşağıdaki tabloda UVD uyumlu kartları ve versiyon bilgilerini inceleyebilirsiniz.


Kaynak: Wikipedia

Tabloda da gördüğünüz üzere UVD'nin çeşitli versiyonları bulunmakta. UVD ilk hali ile bile HD filmlerinizi hızlandırmaya yetiyor. Zamanla Bluray koruması amaçlı şifreleme yazılımlarını destekleme amacıyla UVD+ geliştirildi.  HD4xxx serisi ile gelen UVD 2 sayesinde çözülen video çeşitleri geliştirildi ve içiçe ve birden çok video oynatımında hızlandırma desteği geldi.  UVD 2.2 ile mevcut özellikler üzerinden iyileştirmelere gidildi. UVD son hali ile Bluray Komisyonu tarafından uyumluluk sertifikasına sahip oldu.

UVD üzerinden donanımsal hızlandırma Window Media Player,Cyberlink Power DVD,Media Player Classic Home Cinema ve VLC  programlarının son sürümleriyle aktif hale getirilebiliyor. Bunun yanında kişisel tercihim olan ve KMplayer da bazı codeclerin yardımıyla donanımsal hızlandırma sağlayabiliyor. 

Pratiklik ve arayüz bakımından Cyberlink Power DVD 'yi donanımsal hızlandırma desteği  veren en iyi medya oynatıcısı olarak tanımlayabiliriz. Fakat film arşiviniz Bluray veya DVD'lerden oluşmuyorsa ücretsiz bir alternatife sahipsiniz demektir.

Mirillis tarafından geliştirilen Splash adlı medya oynatıcı sayesinde zahmetsizce donanımsal hızlandırmanın nimetlerinden  yararlanabilirsiniz. Programı ilk çalıştırdığınızda eğer UVD destekli bir ekran kartına sahipseniz size GPU hızlandırmayı etkinleştirmenizi öneren bir yazıyla karşılaşıyorsunuz. Herşey bu kadar basit. Geriye sadece mkv videolarınızın keyfini çıkarmak kalıyor. Türkçe altyazı desteği bulunan Splash'in ücretsiz olarak sunulan lite sürümünü bu adresten indirebilirsiniz.


Ekran kartınızı sadece oyunlarda mı kullanıyorsunuz? Ortada böyle bir potansiyel varken bundan yararlanmamak olmaz. ATI UVD sayesinde performans arttırımıyla kalmayıp tasarruf da edeceksiniz.

Bir yazının daha sonuna gelirken, bu alanda ATI 'nin rakibi Nvidia ile  karşılaştırıldığı test yazısını incelemenizi öneririm. UVD destekli bir sistem kurmak istiyorsanız AMD'nin onboard grafik yongasına sahip anakart çözümlerini düşünebilirsiniz.Eğer halihazırdaki sisteminize UVD destekli bir ekran kartı arıyorsanız yeni nesilde ekonomik  bir çözüm olan HD5450'ye de gözatmanızda yarar var.


PC Labs HD5450 incelemesi
PC Labs AMD 785G çipsetli anakart incelemesi

0 Response to "UVD Teknolojisi ile Donanımsal Video Hızlandırma"

Yorum Gönder