Alınabilir 6 Çekirdekliler Piyasada


Performans olarak 4 çekirdekli işlemcilerin hüküm sürdüğü zamanlar yavaş yavaş sona eriyor. Intel geçtiğimiz ay piyasaya sürdüğü 6 çekirdekli Core i7 980x işlemcisi ile masaüstü performans liderliğini bir üst seviyeye taşımıştı. AMD ise fazla vakit kaybetmeden 6 çekirdekli işlemci serisini satışa çıkardı. Bize de bu işlemcileri tanıtmak düşüyor.



Intel'in performans olarak ulaşılmaz olarak nitelendirilen Core i7 980x maalesef birçoğumuz için fiyat olarak da "ulaşılmaz" sıfatını elde ediyor. Lakin şu an için ülkemizde 2000 TL'nin üzerinde olan fiyatını göz önünde bulundurursanız ne demek istediğimi daha iyi anlarsınız. Intel tarafından tek işlemciye biçilen bu meblağ ile LEO platformu kapsamında işlemcisinden,harddiskine herşey dahil  6 çekirdekli bir sistem toplamak mümkün. 


Intel'in bu yüksek fiyatlandırmasına karşılık  AMD'nin 6 çekirdeklileri sadece 400 TL'den başlayan fiyatlarla Türkiye pazarına giriş yaptı. Bu durum 6 çekirdekli bir sisteme sahip olmak isteyenler için harika bir fırsat oluşturuyor. AMD Phenom II 1055T ile Intel'in 6 çekirdeklisi arasında yaklaşık 7 kat gibi inanılmaz bir fiyat farkı bulunmakta. i7 980x daha performanslı olmasına karşın aradaki fiyat farkı kadar bir fark söz konusu değil. Yazımın ilerleyen bölümlerinde karşılaştırmalı performans değerlerini hep birlikte inceleyeceğiz.


Thuban kod adlı 6 çekirdekli AMD Phenom II işlemciler son nesil AMD 890 serisi anakartlarla ve HD5000 serisi grafik kartlarıyla kullanıldığında LEO platformu meydana geliyor. LEO platformu tavsiye edilmesine rağmen, yeni çıkan 6 çekirdeklilerle birlikte sadece bu bileşenleri kullanmak zorunda değilsiniz. AMD genişletme politikasında rakibi Intel'in aksine çok daha kullanıcı dostu bir profil çiziyor. Platform geriye dönüşü bakımından çeşitli kolaylıklar sağlanmakta. Eski 700 serisi anakartınızla DDR2 belleklere bile sahipseniz muhtemelen sadece ufak bir bios güncelleme işlemi sonrasında 6 çekirdek dünyasına kolayca adım atabilirsiniz. Anakartınızın üreticisinin destek sayfalarına bir göz atmanızda yarar var.


Piyasaya ilk olarak 2 işlemci modeli çıkarılıyor:

  • AMD Phenom II X6 1090T (3.2 GHz / 3.6 GHz Turbo) 
  • AMD Phenom II X6 1055T ( 2.8 GHz / 3.3 GHz Turbo) 

Thuban işlemcileri çekirdek başına 512kb L2 önbelleğe sahipler toplamda 3mb ediyor.
Phenom II'lerin asıl özelliği olarak nitelendirilen çekirdekler tarafından ortak kullanılan L3 önbellek ise 6mb büyüklüğünde. 768kb'lık L1 önbelleğini saymazsak ortaya 9mb büyüklüğünde bir önbellek çıkmış oluyor.

AMD uzun bir süredir bellek kontrolcülerini işlemcinin içinde barındırır. Thuban işlemcilerde de aynı durum biraz daha geliştirilmiş olarak karşımıza çıkıyor. 4x4GB olmak üzere 16GB 1333mhz DDR3 bellek modüllerini aynı anda çalıştırabiliyor. Ram hızlarını overclock sayesinde 2000mhz'e kadar çıkarabilmek mümkün. Pek tabii bu durum alacağınız modüllerin kalitesiyle alakalı.

Özellikler:

  • Gerçek 6 çekirdek yapısı
  • 45nm üretim teknolojisi
  • AMD Turbo CORE Teknolojisi
  • 6 x 512 KB L2 önbellek
  • 6 MB L3 önbellek
  • Direct Connect Mimarisi
  • HyperTransport 3.0 Teknolojisi
  • DDR2 ve DDR3 modüllerine çift kanal desteği.
  • AMD Balanced Smart Cache
  • AMD Dedicated Multi-cache
  • AMD Virtualization (AMD-V) Teknolojisi
  • AMD PowerNow 3.0 Teknolojisi
  • AMD Dinamik güç yönetimi
  • Çok noktadan ısı ölçümü
  • AMD CoolCore Teknolojisi
  • 125 Watt TDP
Turbo Core / Over Drive / Cool Core


Bu işlemciler birden çok uygulamayı aynı anda çalıştırabilmek tasarlanmış bir yapıya sahipler.  En ufak yavaşlama hissetmeden downloadlarınızı yapabilir, aynı anda cd yazabilir ve hatta video dönüştürme yapabilirsiniz. Birden çok uygulama ile tam performans keyfi yaşamak sizin elinizde. Bu işlemciler özellikle çoklu çekirdek destekli uygulamalarda kendini tam olarak gösterecektir. Bir uygulama 6 çekirdeğe destek vermiyorsa  bu işlemciler yine boş durmayacak. AMD model numarası sonu T ile biten yeni nesil işlemcilerinde TURBO CORE teknolojisine  yer verdi. Bu teknolojiden kısaca bahsedecek olursak; 6 çekirdek desteklemeyen herhangi bir uygulama çalıştırdığınızda CPU'nun çalışan çekirdeklerine işlemci modeline göre 500mhz'e kadar hızlandırıyor. Mesela bir oyun oynuyorsunuz ve oyun sadece 3 çekirdek işlemcileri destekliyor. İşlemcinizin yükteki bu 3 çekirdeği oyun oynarken otomatik olarak hızlanacak ve çok çekirdekten yararlanamamış olmanın dezavantajını fazladan frekansla gidermiş olacaksınız. Uygulama tarafından kullanılmayan çekirdekler ise 800mhz hızına düşerek size tasarruf sağlamış olacaklar.


AMD Coolcore teknolojisi sayesinde bir 6 çekirdekliden beklenmeyecek derecede serin bir işlemci sizi bekliyor olacak. Özellikle güç transferinde yapılan iyileştirmeler sayesinde bir önceki nesil Deneb Phenom II'lerden bile daha serin çalışabilen bunun yanında overclock kapasitesi hava soğutmayla  bile rahatça 4ghz'i aşabilen işlemcilerden bahsediyoruz. Bir süredir kullanmakta olduğum Phenom II 955 ile 3.9ghz'i aşamamış ş olduğumu belirtmem gerekiyor. Üstelik overclock için gerekli tüm bu işlemleri kolayca AMD Overdrive yazılımı sayesinde yapabilirsiniz. Overdrive sayesinde çekirdeklerin ısı değerlerini tek tek incelemeniz de olası.

Hava soğutma ile ulaşılmış stabil bir değer: 4214 mhz

Karşılaştırmalı Testler
Şimdi bu çiçeği burnunda 6 çekirdeklilerin yapabildiklerine bir göz atalım. Öncelikle bu işlemcileri çekirdek sayısına göre değil de fiyat gözönünde bulundurarak karşılaştırmamız gerektiğini hatırlatmak isterim. Zira  Phenom II x6'dan pahalı olan i7 980x pek tabii daha hızlı olacaktır. AMD Phenom II 1090T ülkemizdeki fiyatlandırma bakımından i7 930 muadilidir. Phenom II 1055T ise ülkemizin koşullarında tam olarak  i5 750'in karşısında konumlanmakta.

İlk iki testimiz tamamlanma zamanı ile ilgili olduğu için düşük değerlerin daha iyi olduğunu hatırlatmak isterim.


Bundan sonraki testler puanlama ile ilgili olacağından yüksek değerler daha iyi olanı gösterecektir.





Tablolardan çıkarabileceğimiz sonuç: 6 çekirdekli Intel fiyatına yakışır bi şekilde diğerlerinden üstün bir performans sergilemiş. Fakat aradaki fiyat farkını göz önüne aldığımızda beklenen farkı yaratamıyor. Maalesef Intel'in henüz piyasada "alınabilir" bir 6 çekirdeklisi bulunmamakta.Asıl rakiplere gelecek olursak, 1090T'nin asıl rakibi olarak nitelendirebileceğimiz i7 930 yaklaşık olarak tüm testlerde ortalama 13% gibi bir farkla Phenom II 1090T'nin gerisinde kalıyor. 1055T ise rakibi i5 750'den yine daha performanslı.

Güç Tüketimi: 
Tablodaki değerler sistemin komple çektiği değerlerdir. Düşük değer daha iyidir.


6 çekirdekli Phenom II'ler 4 çekirdekli küçük kardeşinden bile daha az güç çekiyorlar. Sistem boştayken %16'lık bir avantaj sözkonusu. Intel'in tablodaki en tutumlu işlemcisi i5 bile boşta tükettiği güç bakımından Thuban mimarisinin gerisinde kalıyor. Açıkcası yeni Phenom'lar beni en çok güç tüketimi ve ısı değerleri gözönüne alındığında şaşırttılar.Dilerseniz sıcaklık değerlerine de bir göz atalım:


Orjinal soğutucusu ile boştayken 35 derece ve maksimum 55 derece görmesi 6 çekirdeğin birarada çalıştığı bir işlemci için oldukça başarılı değerler.

Oyun Performansı

Söz konusu oyun olduğunda 4 çekirdekli Phenom II'lerle bile i7'lerin karşısında durabilen AMD'den daha fazlasını bekleyenler burada biraz hayal kırıklığına uğrayabilir. Zira 6 çekirdekli Thuban'lar bazı durumlarda küçük kardeş Phenom II 965 'in bile gerisinde kalabiliyor. Tabloları değişik oyunlara yer verebilmek adına çeşitli sitelerden derledim. Bu testlerin alındığı linkleri yazının sonunda kaynakça da belirteceğim.







Aslına bakarsanız oyunlarda özellikle 1090T'den daha fazla performans bekliyorduk. Yine de rekabette geri kalmıyor. Özellikle 6 çekirdekli i7 980x'in oyun değerlerine bakmanız gerekiyor.Intel'in pahalı 6 çekirdeklisini oyun amaçlı alacaksanız nasıl bir hayal kırıklığı yaşayacağınızın farkında olmalısınız. Şu an için oyun amaçlı kullanımda Phenom II 965 fiyat/performans açısından en uygun seçenek gibi görünüyor. Oyun piyasası çok çekirdekli işlemcilere daha çok destek vermeye başlarsa durum 6 çekirdek lehine değişebilir. Fakat şimdilik oyun amaçlı yatırımlarınızı ekran kartına doğru kaydırmanızda yarar var.

Şimdilik sadece 2 model ile karşımıza çıkan Thuban serisi, yakında çıkacak olan  2.6ghz 'de çalışan 1035T ile 95W TDP sayesinde performans isteyen tutumlu kullanıcıların tercihi olacak. Bunun yanında 1075T 3.0ghz hızı ile 1055T ve 1090T arasında konumlanacak. Ayrıca aynı mimariden oluşan 4 çekirdekli 960T modeli ile şanslıysanız kapalı olan 2 çekirdeğini aktif ederek inanılmaz bir fiyattan 6 çekirdeğe sahip olabilirsiniz.

AMD başarılı Phenom II serisi ile bir yıldan uzun bir süredir özellikle oyun alanında Intel ile rekabet edebiliyordu. Fakat mimari farklılıklar nedeniyle özellikle render ve video işleme uygulamalarında geride kalıyordu. Sadece oyun için tercih edildiğinde i7'lerin bile gereksiz bir seçenek olduğunu daha önce ki bir yazımda vurgulamıştım. Nitekim Intel'de bu durumun farkında olacakki i5 serisini çıkararak Phenom II'lerin karşısında konumlaya başlamıştı. Oyun dışı uygulamalardaki  performans farkını fazladan 2 çekirdek ekleyerek kapatmaya çalışan AMD güç tüketimini ve fiyatlandırmayı makul tutarak bunu başarmış durumda. 4 çekirdekli bir i7 yerine rahatlıkla tercih edilebilir bir alternatif olan 6 çekirdekli Thuban ailesi özellikle platform bazında geriye dönük uyumlu olması ile upgrade düşünenler için bir fırsat oluşturuyor. Yüksek işlem gücünü masaüstüne alınabilir fiyatlarla sunan AMD iyi bir satış grafiği sergilerse bizi bu şekilde sevindirmeye devam edecektir.


Kaynakça:
Overclock değerleri
http://www.hexus.net/content/item.php?item=24332&page=1
http://www.extremeoverclocking.com/reviews/processors/AMD_Phenom_II_X6_1090T_1.html
http://www.anandtech.com/show/3674/amds-sixcore-phenom-ii-x6-1090t-1055t-reviewed/1
http://en.inpai.com.cn/doc/enshowcont.asp?id=7653&pageid=7026
http://www.guru3d.com/article/phenom-ii-x6-1055t-1090t-review/1
http://benchmarkreviews.com/index.php?option=com_content&task=view&id=508&Itemid=63



0 Response to "Alınabilir 6 Çekirdekliler Piyasada"

Yorum Gönder