ATI Uygulama Profilleri

Bazı söylentilerin aksine ATI sürücü departmanı oldukça hızlı çalışmakta. Öyle ki her ay buradan da duyurduğumuz bir adet WHQL sürücünün yanında bir beta ve bir de hotfix sürücü sunulmakta. Aslında bu durum birçok kullanıcı için zorluk olarak sayılabilir. Her hafta yetmiş küsür mb indirip bu sürücüleri kurmak zorunda mıyım diye düşünebilirsiniz. Aslında durum gayet basit. Çıkarılan sürücülerin sürüm notlarına bakın,yapılan düzeltmeler sizin için hayati bir önem taşımıyorsa beta ve hotfix sürücülerini kullanmayın. Fakat AMD-Zine tarafından duyurulan en son WHQL sürücülerini ayda bir güncellemenizde yarar var. Bunun yanında ATI tarafından çıkarılan 10.2 sürücüsünden bu yana kullanılmaya başlanan uygulama profilleri sizleri büyük ölçüde yüklemelerden kurtaracaktır.

Peki nedir bu uygulama profilleri?
Asıl adıyla ATI Application Profiles ekran kartı sürücülerine eklenen küçük yamalardır. Kullanıcılara düzeltme ve iyileştirmelerin en hızlı şekilde ulaşmasını sağlar. 

Uygulama profillerini hangi sürücülerle kullanabilirim?
10.2 'den sonra çıkarılan tüm sürücüler uygulama profili desteğiyle gelir. Fakat biz yine de en son WHQL sürücülerini tercih etmenizi tavsiye ediyoruz.

Bu profilleri nereden temin edebilirim?
Profillerin en düzenli hali Rage 3D tarafından yapılmış bu sayfada yeralmakta. Bunun yanısıra AMD'nin sürücü sayfasından da bu profillere ulaşmanız mümkün.

Bu profiller sadece Eyefinity veya Crossfire için midir? Tek kartı olanlar kullanmalı mı?
Tekli veya çoklu gpu / monitör kurulumu farketmeksizin ATI Catalyst kullanan bir donanıma sahipseniz bu profiller işinize yarayacaktır.

Profili indirdim ve yükledim, ya sonra?
Yapmanız gereken sadece bu kadar.Artık kurduğunuz profilin sağladığı iyileştirmelerin tadını çıkarabilirsiniz.

Ben sürücü profillerinde yüklediğime dair hiçbir şey görmüyorum?
Catalyst sürücüsündeki profil bölümü sizin ayarlarınızdan oluşur. Uygulama profillerini orada göremezsiniz.

Ben 10.2'den daha eski bir sürücü kullanıyorum, ne yapmalıyım?
Denetim Masası>Programlar menüsünden Ati yazılımını kaldırın. Sisteminizi baştan başlatın ve en son sürücüleri kurun, tekrar baştan başlatın. Son olarak en son uygulama profillerini kurun.

Son çıkan profil daha önceki düzeltmeleri içeriyor mu?
Evet, sadece en son çıkanı yüklerseniz yeterlidir. Hatta 10.7 sürücüsüne sahipseniz 10.6 ile başlayan tüm profiller halihazırda 10.7 sürücüsünde bulunmaktadır. 10.7 sürücüsü için sadece 10.7 ve sonrasını ilgilendiren uygulama profillerini kurmalısınız.

Sistemimde kurulu eski sürüm profiller bulunuyor, ne yapmalıyım?
O şekilde kalmaları herhangi bir sorun teşkil etmez.

Fakat, ben gereksiz programların orada görünmesini sevmiyorum, ne yapmalıyım?
Denetim masasından eski sürümleri silebilirsiniz, sadece son sürümün kalması yeterlidir.

Şimdi size birkaç kullanım örneği verelim:
Ati ekran kartınız için en son 10.7 sürücülerini yüklediniz. Bu yüzden 10.6 ve daha eski numarayla başlayan tüm profiller halihazırda sürücünün içinde bulunuyor. İhtiyacınız olan tek şey 10.7 ile başlayan uygulama profilleri. Şu an 10.7 için bir adet uygulama profili bulunmakta. 26.07.2010 tarihli bu profil Company of Heroes için düzeltmeler içeriyor. Eğer bu oyunu oynuyorsanız yeni sürücünün çıkması için bir ay beklemekten kurtuldunuz.

10.5'ten sonra gelen 10.6 ve 10.7 sürücüleriyle crossfire kurulumunda Battlefield: Bad Company 2 oynayanlar bir takım problemler yaşamaya başladılar. 10.8 sürücüsünü beklemek yerine en son düzgün çalışan 10.5 sürücüsünü yükleyip üzerine 10.7 uygulama profilini yüklediğinizde eski sürücüye de sahip olsanız en son iyileştirmelere sahip olabiliyorsunuz.

ATI uygulama profilleri sayesinde hem yeni sürücüyü beklemeden birtakım düzeltmelere sahip olabiliyorsunuz hem de bazı istisnai uyumsuzluk durumlarında eski sürücü ile kombinasyon yaratıp eski sürücünün en son iyileştirmelere sahip olduğu daha verimli bir sisteme sahip olabiliyorsunuz.

Kaynak:
Uygulama profillerinin bulunduğu adres:

Ati Catalyst 10.7 Sürücüsü Çıktı



Temmuz ayı geldi hatta geçiyor. AMD Temmuz ayına özel 10.7 sürüm numaralı yeni Catalyst sürücü paketini geç de olsa kullanıma sundu. Radeon HD serisi kartları destekleyen bu yeni sürücü paketi çeşitli iyileştirmeler ve performans arttırımlarını beraberinde getiriyor

Sürücü özellikle Eyefinity kullanıcıları için yeni pencere seçenekleri sunuyor. Crossfire ile yapılmış Eyefinity kurulumlarında döndürülebilir ekran kullanımına olanak sağlıyor.

Bunun yanında sürücünün en önemli özelliklerinden biri ise VLC 1.1.1 medya oynatıcısı için GPU üzerinden donanımsal hızlandırma desteği getiriyor olması. Bu sayede HD4xxx serisi veya üzeri bir ekran kartına sahip kullanıcılar HD videoları izlerken sistem kaynaklarını daha etkili bir şekilde kullanabilecekler. Bununla ilgili daha önce detaylı bir makale sunmuştuk. Gözatmanızda fayda var.

Performans iyileştirmelerinde ise Borderlands oyununa ağırlık verilmiş. Bu oyunda kuruluma göre 10% 'a kadar bir başarım arttırımı sözkonusu.

ATi Catalyst 10.7 sürücüsünün işletim sisteminizle uyumlu versiyonunu buradan indirebilirsiniz.

RadeonPro

Sizlere RadeonPro adlı yararlı programdan bahsedeceğim. Bu programın amacı belirlediğiniz oyunlara göre sürücü profilleri oluşturmak ve her defasında değişik ayarlarla uğraşmaya maruz kalmadan ekran kartınızdan daha fazla verim almanızı sağlamaktır.