Gerçek Oyuncuların Tercihi


Steam, Half Life serisinin yaratıcısı Valve firması tarafından kurulan online bir oyun platformudur. Dünya'nın dört bir yanından bu platforma katılan oyuncular birbirleriyle tanışıp multiplayer heyecanı yaşarken bir yandan en son çıkan oyunların incelemelerine erişiyor ve bu oyunları anında satın alıp indirebiliyorlar.  Steam için bir nevi oyun dünyasının iTunes'u yakıştırmasını yapabiliriz.

Tüm bunlar olurken Steam'in milyonlarca üyesinin sistem özelliklerini detaylı bir şekilde raporlaması da gerçekleşmekte. İşte tam bu noktada trendi takip eden gerçek oyuncuların seçeneklerini gözler önüne sermiş oluyorlar. Belki de hala oyunların bir çoğunun Dx9 tabanlı çıkmasının sebebi de bu olabilir. Windows Xp oyuncular tarafından en çok kullanılan işletim sistemi ünvanını kimseye kaptırmış değil. Yine de Windows 7 'nin hızlı bir çıkışta olduğunu da gözardı etmemek gerekiyor.

Gelelim oyuncuların vazgeçilmez donanımı olan ekran kartlarının sıralamasına. Dünyada şu an için oyuncular tarafından en çok tercih edilen ekran kartı ATI Radeon 4800 serisi. Bu seri o kadar çok tutuldu ki aylardır tahtından inmeye pek niyetli değil. Performansı ile hala oyuncuların gözdesi olan bu seri özellikle HD5000 serisinin sunulmasından sonra düşen fiyatları sayesinde daha da çekici bir hal almış durumda.Yaklaşık 2 senedir piyasada olan HD4800 serisi kartları günümüz oyunlarında birçok oyuncuyu memnun etmeye devam ediyor.

Dx 11 kategorisinde ise HD5700 serisi özellikle uygun fiyatı ve yeterli performansı sayesinde ilk sırada yer almış durumda. Ayrıca HD5700 serisi bu ay pazar payını arttırmada dünya lideri olarak konumlanmış. HD5800 serisi hemen ardından onu takip ediyor. Diğer yandan rakibi Nvidia Dx11 arenasına 6 aylık bir gecikmeyle girmiş olmanın cezasını kullanıcı tercihlerinde en alt sıralarda yer alarak ödüyor.

Grafik kartlarında genel tabloya baktığımızda ise Nvidia kullanım oranları adı altında lider durumda. Fakat bu tabloda yaklaşık beş sene önce piyasa çıkmış kartların da bulunduğunu bilmeniz gerekir.

İşlemci kısmında ise çift çekirdeklilerin oyuncular tarafından en çok tercih edilen seçim olduğunu gözlemliyoruz. Fakat dört çekirdeklerin kullanım oranı da her ay daha da artmakta. Tek çekirdekli işlemciler ise yavaş yavaş piyasadan siliniyor. AMD işlemcileri pazarda % 30.51 'lik  bir paya sahip.

Steam Platformu sayesinde aylık raporlar halinde erişebildiğimiz bu bilgiler bizlere AMD / ATI 'ın pazarda ne kadar ciddi bir rakip olduğunu bir kez daha göstermiş oluyor. Oyun yapımcıları da oyunlarını tasarlarken bu hiç de azımsanmaması gereken istatistik değerlerini gözönünde bulundurmalı.

0 Response to "Gerçek Oyuncuların Tercihi"

Yorum Gönder