Radeon HD6870 ve HD6850 Tam 12 'den Vuracak


HD5770 fiyat / performans anlamında uzun bir süre boyunca piyasadaki yerini korumaktaydı. Nitekim Nvidia tarafından yaz aylarının sonlarına doğru ülkemizi kasıp kavuran GTX 460 furyası HD5770 'i performans anlamında biraz geride bırakmıştı. Kullanıcılar biraz daha ödeyerek daha hızlısına sahip olmak istiyorlardı. GTX 460, HD5830 'un yapması gerekeni yapmayı başardı. Kullanıcıları uygun fiyata üst seviye performansa kavuşturdu. GTX 460 her ne kadar genel anlamda HD5850 'nin gerisinde kalsa da, uygun fiyatı sayesinde rekabeti iyice kızıştırdı. Fakat 2010 AMD 'nin senesiydi. DX 11 yarışına 6 ay kadar önce başlayan AMD bu zaman farkını 2. nesil DX 11 ekran kartlarını bir an önce piyasaya sürmek için avantaj olarak kullandı. 

2010 'un bitmesine 2 aydan fazla bir süre kalmasına rağmen AMD yeni nesil kartların öncü modellerini piyasaya sürdü. Bu kartlar GTX 460'ın önünde daha rekabetçi fiyatlarla konumlanmış durumda. Testlere bakılırsa GTX460 işi oldukça zor görünüyor. Uygun fiyata üst seviye performans sunmasının yanında HD6800 serisinin en önemli özelliklerinden biri ise watt başına verdiği performansta benzersiz bir konuma erişmiş olması.

Üreticiler piyasaya öyle hızlı bir giriş yaptılar ki, daha ilk günden özel soğutuculu modellerin raflardaki yerini aldığını görebiliyoruz. Asus, Club 3D, Diamond, Force3D, Gigabyte, HIS, MSI, PowerColor, Sapphire, VisionTek ve XFX. Hangi markayı tercih ederseniz edin, alacağınız HD6800 serisi ekran kartı günümüzde paranızın karşılığını en iyi verecek ekran kartı seçimi olacaktır.

Yurtdışı çıkış fiyatları ise şu şekilde:
  • AMD Radeon HD 6850: 179 Dolar
  • AMD Radeon HD 6870: 239 Dolar
Ülkemize de benzer fiyatlardan gelmesini umuyoruz. Kartların Türkiye'de önümüzdeki hafta içinde satılmaya başlanacağı söyleniyor.

Radeon HD 6870 ve HD 6850 'nin detaylı teknik özellikleri

Donanım Haber Video İncelemesi

Yurtdışı kaynaklı incelemeler:

Ati Catalyst 10.10 Kullanıma Sunuldu


AMD , Ekim ayı için hazırladığı ATI Catalyst 10.10 ekran kartı sürücülerini kullanıma sundu. WHQL sertifikalı bu paket, hemen hemen tüm HD serisi Radeon ekran kartı modellerini destekliyor. 10.10 'un getirdiği ilk yenilik, Open CL ile GPU üzerinden donanımsal hesaplama işlevini kullanacak olanlar için ayrı bir sürümün yer alıyor olması. Open CL destekli uygulamalar kullanıyorsanız APP (Accelerated Parallel Processing) sürümünü indirmenizde fayda var. Open CL ile ilgili yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Film meraklıları müjde!  WMV HD formatındaki yüksek çözünürlüklü videolar için donanımsal hızlandırma bu yeni sürücünün bir diğer yeniliği olarak dikkatimizi çekiyor. Ayrıca Dynamic Contrast ayarlarına histogram tabanlı tanımlama özelliği getirildi. Bu sayede videolarımızdan daha kaliteli bir görüntü elde edebileceğiz.

Sürücünün en önemli yeniliği ise Nvidia'nın 3D Vision teknolojisine karşılık AMD 'nin cevabı niteliğinde olan HD3D teknolojinin sunulması oldu. Radeon ekran kartınızla birlikte 3D destekleyen bir monitöre ve Stereoscopic gözlüklere sahipseniz oyunlarınızda üç boyutlu derinliğin keyfini çıkarabilirsiniz. Bununla birlikte 3D Blu-Ray desteği, HD6000 serisi ile kullanıma sunulmakta.

Her zaman olduğu gibi,bu yeni sürücüde de bazı oyunlarda performans arttırımı söz konusu:

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark



- ATI Radeon HD 5800 serisi için tek ve çoklu kart kurulumlarında %6'ya varan performans artışı. - ATI Radeon HD 5700 serisi için tek ve çoklu kart kurulumlarında %5'e varan performans artışı.
- ATI Radeon HD 5600 serisi için %5'e varan performans artışı.
- ATI Radeon HD 5500 serisi için %5'e varan performans artışı.
- ATI Radeon HD 5400 serisi için %4'e varan performans artışı.

BattleForge

- ATI Radeon HD 5800 serisi için tek ve çoklu kart kurulumlarınd, anti-aliasing aktif %6'ya varan performans artışı.

Crysis Warhead

- ATI Radeon HD 5800 serisi ekran kartlarının tekli kurulumlarında anti-aliasing aktif %9'a varan performans artışı.

 Far Cry 2
- ATI Radeon HD 5800 serisi ekran kartlarının tekli kurulumlarında %7'ye varan performans artışı.

 Metro 2033  - ATI Radeon HD 5800 serisinin tekli ve çoklu kart kurulumlarında %7'ye varan performans artışı.
 - ATI Radeon HD 5700 serisinin tekli ve çoklu kart kurulumlarında %8'e varan performans artışı.
 - ATI Radeon HD 5600 serisinde DirectX 10 ve 11 modları için %5'e varan performans artışı.
 - ATI Radeon HD 5500 serisinde DirectX 10 ve 11 modları için %5'e varan performans artışı.
- ATI Radeon HD 5400 serisinde DirectX 10 ve 11 modları için %4'e varan performans artışı.

S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat Benchmark
 - ATI Radeon hd 5800 serisinin tekli kart kurulumları için %7'ye varan performans artışı.

Unigine He
aven
 
- ATI Radeon HD 5800 serisinin tekli ve çoklu kart kurulumları için anti-aliasing aktif %9'a varan performans artışı.
- ATI Radeon hd 5700 serisinin tekli ve çoklu kart kurulumları için anti-aliasing aktif %8'e varan performans artışı.

 World in Conflict
 - ATI Radeon hd 5600 serisi için %9'a varan performans artışı.
 - ATI Radeon hd 5500 series için %10'a varan performans artışı.


Sürücülere bu adresten ulaşabilirsiniz.
http://sites.amd.com/us/game/downloads/Pages/downloads.aspx



Catalyst 10.10a
Deneme aşamasındaki bu hotfix sürücüsü ise yeni piyasaya sunulan HD6800 serisi ekran kartları için çeşitli iyileştirmeler içeriyor.
  • Yeni morfolojik AA özelliğine destek
  • Aliens&Predator ile Star Craft 2 oyunlarına yönelik performans geliştirmeleri
  • OpenGL performans geliştirmeleri (Prey, Quake Wars: Enemy Territories ve Heaven v2.1 için)
http://support.amd.com/us/kbarticles/Pages/GPU84AMDCatalyst1010aHotfix.aspx

25 Milyon HD5000 Kullanıcısı Yanılmış Olamaz


2010 senesi hiç kuşkusuz AMD 'nin ekran kartı alanındaki en başarılı senesi oldu. Geçtiğimiz senelerde ATI markası altında, piyasada fiyat / performans bakımından yer edinmeye çalışıyordu. Şimdilerde ise teknoloji ve performans olarak rakibinin önünde yer alıyor. 

  • Dünyanın en hızlı seri üretim ekran kartı ünvanı neredeyse bir seneyi bulacak olmasına rağmen HD5970 ile hâlâ AMD 'nin elinde.
  • Giriş seviyesinde Direct X 11 seçeneği günümüzde sadece AMD tarafından sunuluyor.
  • Eyefinity ile çoklu monitör üzerinden oyun keyfi, ikinci bir ekran kartına ihtiyaç duyulmaksızın sadece AMD ürünleri tarafından destekleniyor.
  • AMD Radeon 'lar genel anlamda güç tüketimi ve sıcaklık alanında rakibinden daha başarılı.


Önümüzdeki günlerde HD6000 serisi ile rakibi ile arasındaki farkı iyice açacak olan AMD 2010 bilançosunu açıkladı. 25 milyon adet DirectX 11 özelliği barındıran kart satan AMD, bu alanda %90 gibi büyük bir pazar payına sahip. Bunun yanında harici ekran kartları pazarında toplam %51 'lik bir paya sahip olan AMD, ikinci nesil DX 11 destekli 6800 serisi ekran kartlarıyla bu alanda da rakibine fark atmayı amaçlıyor.



Kaynakça:
http://www.donanimhaber.com/ekran-karti/haberleri/amd-radeon-hd-5000-serisi-25-milyon-gpu-sattik-directx-11de-pazar-payimiz-90.htm


Bundan Böyle Oyunlar AMD 'den Sorulacak


Senelerdir iki marka arasında süregelen grafik mücadelesinde ibre yavaş yavaş AMD tarafına doğru kaymaya başladı. Kullanıcılar arasında yerleşmiş "oyunlar Nvidia için optimize oluyor" fikri tarihe karışacak gibi görünüyor. Nvidia, donanım dünyasını yakından takip eden birçok kullanıcının da bildiği gibi, oldukça agresif bir pazarlama politikası içindeydi. Öyle ki, rakipleri hakkında sürekli keskin bir üslup eşliğinde, karalama amaçlı iddialarda ve yorumlarda bulunuyordu. Bu saldırgan tavırlarının ardında hiç kuşkusuz ürettiği iyi ürünlere olan güveni yatmaktaydı. Lakin, 2010 ATI 'ın senesi olarak tarihe geçecek. Piyasaya fırtına gibi bir giriş yapan HD5000 serisi ile Directx 11 ekran kartları pazar payını  %90  civarına ulaştırdı. Bundan böyle söz sırası AMD 'de . Artık oyun yapımcıları AMD ürünleri ile daha da yakından ilgilenecekler.

AMD'nin geliştirme departmanı yöneticilerinden Richard Huddy 'nin söylediğine göre önümüzdeki 2 sene içerisinde piyasaya çıkması planlanan oyunlardan sadece biri dışında hepsi AMD ekran kartları üzerinde tasarlanmaktalar. AMD hiç kuşkusuz DirectX 11 'e rakibinden 6 ay önce geçmenin meyvelerini topluyor. Önümüzdeki günlerde piyasaya çıkacak olan oyunların bazılarında her ne kadar ücretli sponsorluk sağlanmış Nvidia logosu görebilecek olsak ta , oyunların geliştirildiği sistemlerde AMD ürünleri kullanıldığını biliyoruz. 


Kaynakça:

PC Grafikleri Konsollardan Daha Üstün

Mafia II 'deki fark apaçık ortada
PC,son on senedir sadece oyun amaçlı üretilen rakiplerini oyun dünyasından geri kalmadan takip eden bir platform.Özellikle son zamanlarda PC donanımlarının hesaplama gücü almış başını gidiyor. Öte yandan yepyeni bir API olan DirectX 11'in nimetlerinden iyice yararlanmaya başlamış bulunuyoruz. Konsolla oyun oynamanın avantajları ve dezavantajları tartışılır. Lakin, söz konusu grafik kalitesi olduğunda  PC şu an için daha avantajlı bir konumda bulunuyor. Bu durum yeni nesil konsollar çıkana kadar değişmeyecek gibi gözüküyor. Dilerseniz Codemasters tarafından yapılan ve önümüzdeki hafta raflarda yerini alacak olan F1 2010 adlı yarış oyununun ekran görüntüleriyle son zamanların en popüler oyun platformlarını karşılaştıralım. Aslında biz hangisinin daha iyi olduğunu biliyoruz ama yine de tercih sizin:

ATI Catalyst 10.9 Sürücüleri Kullanıma Hazır



Eylül ayı sürücülerimiz son aylarda alıştığımızın aksine,  bizleri ay sonuna kadar bekletmeden kullanıma sunuldu. Bu hızlanmanın altında belli ki yamanın çok fazla yenilik getirmemiş olması yatıyor. Yeni yama yeni bir özellik sunmasa da bir takım düzeltme ve iyileştirmeleri beraberinde getiriyor.



STALKER: Call of Pripyat Testi:
HD 5800 serisi tek kart ve Crossfire kurulumlarında; DX11 altında geliştirilmiş tam dinamik aydınlatma ve AA açıkken %20 performans artışı.
HD 5700 serisi tek kart ve CrossFire kurulumlarında; DX11 altında geliştirilmiş tam dinamik aydınlatma ve AA açıkken %12 performans artışı.

Chronicles of Riddick: Assault on Dark Athena
HD 5700/HD 4800 serilerinde tek kart ve CrossFire kurulumlarında %4 performans artışı.
HD 5800 serisinde aynı koşullarda %5 performans artışı.
HD 5970'lerde aynı koşullarda %6 performans artışı.

PDF formatında sürüm notları.

Resmi bilgilere göre bu sürücü pakedi taşınabilir cihazlar için düzenlenmemiş. Mobility serisi ekran kartı kullananlar 10.10 çıkana kadar 10.8 sürümünü ile idare etme durumundalar.

Masaüstü HD serisi ekran kartlarını destekleyen en son sürücülere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:
http://sites.amd.com/us/game/downloads/Pages/downloads.aspx

En son uygulama profillerini yüklemeyi de unutmayın:
http://www.rage3d.com/cap/
Uygulama profilleri hakkında bilgi edinmek için:
http://amd-zine.blogspot.com/2010/07/ati-uygulama-profilleri.html

En Son Sürücüler Zahmetsizce Elinizin Altında


AMD ve Valve ortak bir çalışma yürüterek kullanıcıların sürücü güncelleme rutinlerini kolaylaştırmayı hedefliyor. Donanım meraklıları sürekli yeni sürücülerin çıkıp çıkmadığını hali hazırda takip ediyorlar. Diğer yandan  birçok ilgisiz kullanıcı ise aylanmış sürücülerle oyun oynamaya çalışmakta. Eski sürücülerle yeni oyunların oynanması bir takım problemleri beraberinde getirebiliyor. Bu durum ise oyun keyfini sınırlamakta AMD oyunculara en iyi oyun tecrübesini yaşatma amacıyla Steam platformu üzerinden güncel sürücü dağıtımına başlayacak. Bu sayede pek yakında daha fazla kullanıcı en son çıkan sürücülerle oyunların keyfini çıkaracak. ATI Catalyst 10.9 sürücüleri ile yürürlüğe girecek bu uygulama ile her zaman en güncel sürücülere zahmetsizce sahip olacağız.

http://store.steampowered.com/hardware/amd

Netbooklar Hakettikleri Performansa Kavuşuyor


AMD, ATI 'yi bünyesine katmasının meyvelerini yavaş yavaş toplamaya başlıyor. Son senelerde genel platform performansı bakımından (İşlemci+Grafik+Chipset) Intel 'in bir hayli önüne geçen AMD, en büyük kozu olan Fusion projesinin ilk örneklerini piyasaya çıkarmaya hazırlanıyor. Intel bir süredir işlemci performansı bakımından liderliğini sürdürse de, grafik performansı bakımından AMD 'yi yakalayamıyordu.

Fusion işlemcileri tek zar üzerinden grafik işleme kabiliyetine sahip olduklarından dolayı 3 boyutlu uygulamalarda rakibine adeta toz yutturacak. Öyleki ultra ince platformlar için hazırlanan ve hatta netbooklarda bile boy gösterecek olan AMD Zacate kod adlı APU, ancak üst seviye taşınabilir bilgisayarlarda bulunan Intel i5 serisinden daha performanslı olacak.

ATI Catalyst 10.8 Sürücü Pakedi Kullanıma Sunuldu

Yaz aylarının son WHQL destekli Ati sürücüsü ile karşı karşıyayız. Ati Catalyst 10.8 sürücü paketi her zaman olduğu gibi bir takım düzeltmeler ve performans arttırımlarını beraberinde getiriyor.Herhangi bir ATI HD serisi ekran kartına sahipseniz bu paketi yüklemenizi öneririz. Sürücüyle gelen yenilikler ise şöyle:

Diğerleri Yanarken ATI Sahipleri Gücün Tadını Çıkarır

Amerikan istihbaratı normal bir evde olması gerekenden kat kat daha fazla ısı yayan ve güç tüketen evleri denetlemeye alır.
Bu güç tüketiminin ardında yasadışı aktivitelerin yattığı sanılmaktadır. Bir an önce harekete geçilmelidir. Yoksa çok geç olabilir.



Nvidia'nın Fermi modellerindeki yüksek ısı ve güç tüketimini tiye alan bu videoyu kaçırmayın. Evinizi basmayacak olsalar da  iyiliğiniz için bu yaz sıcaklarında umarım ATI kullanıyorsunuzdur.

ATI Sürücü Departmanını Bilgilendirin


Bildiğiniz gibi PC gerek bileşen konfigürasyonu gerekse de yazılım çeşitliliği bakımından sayısız değişkene sahip bir platform. Bu kadar esnek bir platformun sorunsuz ve mükemmel olmasını beklemek çok iyimser olurdu. Diğer tüm donanım üreticileri gibi ATI de gün geçtikçe artan sorunların önüne geçebilmek adına sürücülerinde sık sık güncellemelerde bulunuyor. Beta ve hotfix sürücüleriyle birlikte ayda üç sürücü sunulmakta. Ayrıca daha önceden tanıtımını yapmış olduğumuz uygulama profilleri de sorun gidermek adına pratik bir alternatif oluşturuyor.

ATI sürücü departmanındaki çalışanlar sorunların tespiti için elinden geleni yapıyor olsada hiçbir şey dayanışmanın verdiği gücün üzerinde olamaz. Milyonlarca ATI kullanıcısının yapacağı tespitler bu anlamda büyük önem taşımakta. Bunun farkında olan ATI çalışanları kullanıcıların karşılaştığı sorunları kolayca bildirebilmesi için bir platform oluşturdu.

Bu platform sayesinde sisteminiz ve yaşadığınız problemle ilgili bilgileri ATI tarafına ileterek kendinizin ve diğer ATI kullanıcılarının ileride benzer sorunları yaşamasının önüne geçebilirsiniz.


Unutmayın bu servis sizin sorularınızı cevaplamayacaktır. Sadece ileride çıkacak sürücüler tarafından çözülmesi gereken sorunlar veya iyileştirmeler söz konusudur.Eğer probleminiz için destek almak istiyorsanız AMD Destek Sayfalarına başvurun. Ayrıca AMD Forumları veya Türkçe destek istiyorsanız Donanım Haber gibi bir forum üzerinden kullanıcılarla daha hızlı şekilde bilgi paylaşımı yapabilirsiniz.

Tek Slot Tasarımlı En Güçlü Ekran Kartı Seçimi

Ekran kartlarının performansı katlandıkça güç tüketimlerinde de artışlar gözlemliyoruz. Güç tüketimi arttığında ise paralel olarak ısı değerleri de yükselmekte. Artan bu değerleri serin tutmak adına günümüzde performanslı ekran kartlarının hemen hemen hepsi çift slot yer kaplayan soğutuculara sahip.

ATI Uygulama Profilleri

Bazı söylentilerin aksine ATI sürücü departmanı oldukça hızlı çalışmakta. Öyle ki her ay buradan da duyurduğumuz bir adet WHQL sürücünün yanında bir beta ve bir de hotfix sürücü sunulmakta. Aslında bu durum birçok kullanıcı için zorluk olarak sayılabilir. Her hafta yetmiş küsür mb indirip bu sürücüleri kurmak zorunda mıyım diye düşünebilirsiniz. Aslında durum gayet basit. Çıkarılan sürücülerin sürüm notlarına bakın,yapılan düzeltmeler sizin için hayati bir önem taşımıyorsa beta ve hotfix sürücülerini kullanmayın. Fakat AMD-Zine tarafından duyurulan en son WHQL sürücülerini ayda bir güncellemenizde yarar var. Bunun yanında ATI tarafından çıkarılan 10.2 sürücüsünden bu yana kullanılmaya başlanan uygulama profilleri sizleri büyük ölçüde yüklemelerden kurtaracaktır.

Peki nedir bu uygulama profilleri?
Asıl adıyla ATI Application Profiles ekran kartı sürücülerine eklenen küçük yamalardır. Kullanıcılara düzeltme ve iyileştirmelerin en hızlı şekilde ulaşmasını sağlar. 

Uygulama profillerini hangi sürücülerle kullanabilirim?
10.2 'den sonra çıkarılan tüm sürücüler uygulama profili desteğiyle gelir. Fakat biz yine de en son WHQL sürücülerini tercih etmenizi tavsiye ediyoruz.

Bu profilleri nereden temin edebilirim?
Profillerin en düzenli hali Rage 3D tarafından yapılmış bu sayfada yeralmakta. Bunun yanısıra AMD'nin sürücü sayfasından da bu profillere ulaşmanız mümkün.

Bu profiller sadece Eyefinity veya Crossfire için midir? Tek kartı olanlar kullanmalı mı?
Tekli veya çoklu gpu / monitör kurulumu farketmeksizin ATI Catalyst kullanan bir donanıma sahipseniz bu profiller işinize yarayacaktır.

Profili indirdim ve yükledim, ya sonra?
Yapmanız gereken sadece bu kadar.Artık kurduğunuz profilin sağladığı iyileştirmelerin tadını çıkarabilirsiniz.

Ben sürücü profillerinde yüklediğime dair hiçbir şey görmüyorum?
Catalyst sürücüsündeki profil bölümü sizin ayarlarınızdan oluşur. Uygulama profillerini orada göremezsiniz.

Ben 10.2'den daha eski bir sürücü kullanıyorum, ne yapmalıyım?
Denetim Masası>Programlar menüsünden Ati yazılımını kaldırın. Sisteminizi baştan başlatın ve en son sürücüleri kurun, tekrar baştan başlatın. Son olarak en son uygulama profillerini kurun.

Son çıkan profil daha önceki düzeltmeleri içeriyor mu?
Evet, sadece en son çıkanı yüklerseniz yeterlidir. Hatta 10.7 sürücüsüne sahipseniz 10.6 ile başlayan tüm profiller halihazırda 10.7 sürücüsünde bulunmaktadır. 10.7 sürücüsü için sadece 10.7 ve sonrasını ilgilendiren uygulama profillerini kurmalısınız.

Sistemimde kurulu eski sürüm profiller bulunuyor, ne yapmalıyım?
O şekilde kalmaları herhangi bir sorun teşkil etmez.

Fakat, ben gereksiz programların orada görünmesini sevmiyorum, ne yapmalıyım?
Denetim masasından eski sürümleri silebilirsiniz, sadece son sürümün kalması yeterlidir.

Şimdi size birkaç kullanım örneği verelim:
Ati ekran kartınız için en son 10.7 sürücülerini yüklediniz. Bu yüzden 10.6 ve daha eski numarayla başlayan tüm profiller halihazırda sürücünün içinde bulunuyor. İhtiyacınız olan tek şey 10.7 ile başlayan uygulama profilleri. Şu an 10.7 için bir adet uygulama profili bulunmakta. 26.07.2010 tarihli bu profil Company of Heroes için düzeltmeler içeriyor. Eğer bu oyunu oynuyorsanız yeni sürücünün çıkması için bir ay beklemekten kurtuldunuz.

10.5'ten sonra gelen 10.6 ve 10.7 sürücüleriyle crossfire kurulumunda Battlefield: Bad Company 2 oynayanlar bir takım problemler yaşamaya başladılar. 10.8 sürücüsünü beklemek yerine en son düzgün çalışan 10.5 sürücüsünü yükleyip üzerine 10.7 uygulama profilini yüklediğinizde eski sürücüye de sahip olsanız en son iyileştirmelere sahip olabiliyorsunuz.

ATI uygulama profilleri sayesinde hem yeni sürücüyü beklemeden birtakım düzeltmelere sahip olabiliyorsunuz hem de bazı istisnai uyumsuzluk durumlarında eski sürücü ile kombinasyon yaratıp eski sürücünün en son iyileştirmelere sahip olduğu daha verimli bir sisteme sahip olabiliyorsunuz.

Kaynak:
Uygulama profillerinin bulunduğu adres:

Ati Catalyst 10.7 Sürücüsü Çıktı



Temmuz ayı geldi hatta geçiyor. AMD Temmuz ayına özel 10.7 sürüm numaralı yeni Catalyst sürücü paketini geç de olsa kullanıma sundu. Radeon HD serisi kartları destekleyen bu yeni sürücü paketi çeşitli iyileştirmeler ve performans arttırımlarını beraberinde getiriyor

Sürücü özellikle Eyefinity kullanıcıları için yeni pencere seçenekleri sunuyor. Crossfire ile yapılmış Eyefinity kurulumlarında döndürülebilir ekran kullanımına olanak sağlıyor.

Bunun yanında sürücünün en önemli özelliklerinden biri ise VLC 1.1.1 medya oynatıcısı için GPU üzerinden donanımsal hızlandırma desteği getiriyor olması. Bu sayede HD4xxx serisi veya üzeri bir ekran kartına sahip kullanıcılar HD videoları izlerken sistem kaynaklarını daha etkili bir şekilde kullanabilecekler. Bununla ilgili daha önce detaylı bir makale sunmuştuk. Gözatmanızda fayda var.

Performans iyileştirmelerinde ise Borderlands oyununa ağırlık verilmiş. Bu oyunda kuruluma göre 10% 'a kadar bir başarım arttırımı sözkonusu.

ATi Catalyst 10.7 sürücüsünün işletim sisteminizle uyumlu versiyonunu buradan indirebilirsiniz.

RadeonPro

Sizlere RadeonPro adlı yararlı programdan bahsedeceğim. Bu programın amacı belirlediğiniz oyunlara göre sürücü profilleri oluşturmak ve her defasında değişik ayarlarla uğraşmaya maruz kalmadan ekran kartınızdan daha fazla verim almanızı sağlamaktır.


Ati Catalyst 10.6 Sürücüsü Çıktı


Ati Catalyst 10.6 haziran ayı sürücüleri önceki iki aya göre daha hızlı bir şekilde kullanıma sunuldu. Yeni sürücüler sayesinde zaten rakibinden üstün olan video görüntü kalitesi bu sürücüler ile daha da iyileştirilmiş durumda. 

Apple'ın başkanı Steve Jobs 'ın son zamanlarda yaptığı karalamalara rağmen Flash kullanım oranı dünya çapında halen % 99 seviyesinde. ATI sürücü ekibi ise Flash gibi yaygın bir programın hızlandırılması adına gerekli çalışmalarını gerçekleştirmiş. Artık Flash Player her zamankinden daha hızlı. Ayrıca yine her ay olduğu gibi bu sürücüde de bazı oyunlar için performans arttırımları mevcut. 

Fusion İş Başında


AMD ' nin en büyük silahlarından biri olarak nitelendirilen Fusion APU' su (Hızlandırılmış İşlemci Ünitesi) CPU ve GPU 'nun birleşmesiyle ortaya çıkarılan bir teknolojidir. Bu sayede ekran kartına gerek duymaksızın oyun oynama  imkanı ve GPU hızlandırmanın avantajları  sağlanmış olacak. Fusion yapısı ve 32nm üretim teknolojisi sayesinde önemli bir güç tüketim avantajı elde edecek olan üreticiler, bu platformu özellikle az güç tüketen ultra ince dizüstü çözümlerinde kullanacaklar. Saatlerce pil ömrüne sahip ve en son oyunları oynatabilen taşınabilir çözümler bizileri bekliyor.

Daha Hızlısı Yok


Standart HD5970 iki adet Cypress GPU'sundan oluşmasına rağmen 300w TDP sınırını aşmamak adına saat hızları düşürülmüş şekilde piyasaya sunulmuştu. Birçok kullanıcı bunun farkında olup saat hızlarını yukarı çekip kullanıyor da olsa bazı üreticiler bu kartların gerçek potansiyelini ortaya koymak adına birtakım çalışmalarda bulunuyorlar. ASUS'un ARES adını verdiği bu muhteşem ekran kartı çözümü de bu çalışmaların en başarılılarından.Öyle ki üzerinde bulundurduğu 10cm boyundaki fanı sayesinde 6 kata varan daha fazla hava akımı sağlamakta. Üstelik bunu standart fandan çok daha sessiz bir şekilde başarabiliyor. 850mhz çekirdek hızı sayesinde overclocksuz haliyle bile göz kamaştırıcı bir performans sunan bu kart, üstün soğutma performansını arkasına alarak overclockla harikalar yaratabilir. 4GB GDDR5 bellek kapasitesi ise özellikle Eyefinity kurulumlarında çok işe yarayacaktır. ASUS ARES bu gücü ve kalitesiyle Nvidia'nın henüz sadece söylentiden ibaret olan GTX 490 isimli ekran kartına da şimdiden meydan okuyor. İleride durum nasıl olur bilinmez fakat şu an için ARES'ten daha hızlısı yok.

ARES 'in başarısının anahtarı olan yaklaşık 3.5 kiloluk soğutucusunun detaylarını merak ediyorsanız tıklayınız.
Güncelleme: Donanım Haber tarafından sağlanan fuar görüntüleri için sizleri buraya alalım.

Çoklu Monitör Sistemleri İçin Duvar Kağıtları


Halihazırda üçlü Eyefinity veya klasik çoklu monitör düzeneğiniz bulunuyorsa, masaüstünüzü renklendirecek birbirinden güzel yüksek çözünürlüklü duvar kağıtlarının olduğu bir websitesi işinize yarayabilir.

http://www.triplemonitorbackgrounds.com/

DX 11 Performansınızı Ölçmenin Yeni Bir Yolu

Yeni nesil bir ekran kartına sahipseniz ve ekran kartınızın DX 11 performansını merak ediyorsanız. Rebellion ve SEGA tarafından bugün çıkarılan test yazılımını deneyebilirsiniz. Bildiğiniz gibi oyuncular test amaçlı yazılımlardan çok oyun bazlı yazılımlara daha çok güveniyorlar. Alien vs Predator oyununu temel alan bu benchmark, ekran kartınızın DX 11 hardware tesselation özelliğini kullanarak gerçek oyun performansınızı ölçümlemenize imkan sunuyor. Siz de ekran kartınızın kabiliyetlerini değerlendirmek istiyorsanız sözkonusu yazılımı buradan indirebilirsiniz.

Karşılaştırmak isteyenlere örnek olması açısından kendi sistemimle yaptığım denemenin sonuçlarını da yazıyorum:

Ati Catalyst 10.5 Sürücüsü Çıktı



Mayıs ayı sürücülerimiz nisanda olduğu gibi ay sonuna doğru çıkageldiler. Birçok oyunda iyileştirmeler ve düzeltmeler sunan bu sürücü paketinin başlıca iki özelliğine değinecek olursak:
  • Radeon HD 3000 ile HD 4000 serisi modellere, 120Hz yani 3B monitör ve yine üç boyutlu gözlük kullanımı desteği
  • Çoklu monitör konfigürasyonlarında kullanılan ATi GPU'ları için Overdrive özelliği üzerinden gelişmiş hızaşırtma kontrolü
Yeni sürücü paketini indirmek istiyorsanız sizi böyle alalım.

Herkes Kendi Hayatının Başrol Oyuncusudur

 

AMD tarafından sunulan VISION teknolojisi sizlere öyle bir tecrübe sunarki, onun sanal mı gerçek mi olduğunu anlamakta güçlük çekebilirsiniz. İnanılmaz detay seviyesi, gerçekmişcesine bir oyun deneyimi ve tek bir tuşla hareketli görüntülere dönüşen o muhteşem kareler sayesinde her bir kullanıcı kendini birer film yıldızı gibi hissedecek.
VISION technology from AMD provides such an immersive experience that you will be hard pressed to tell the difference between the virtual world and reality. A stunning level of detail, life-like gaming and amazing photos that turn into a vibrant video with a click of a button are just some reasons that will make every user feel like a film star.

Vision Sinemaseverlerle Buluşuyor

Senelerdir birbirinden kaliteli ürünlerle biz bilgisayar kullanıcılarını memnun eden AMD, aynı başarıyı pazarlama alanında pek gösteremiyordu. Yöneticileri bunu değiştirmeyi amaçlamış olacak ki özellikle 2010 süresi içerisinde PR çalışmalarına iyice hız veren AMD yepyeni bir kampanya hazırlığı içinde. 

AMD sinemaseverlerle Cannes film festivalinde buluşmaya hazırlanıyor. Festival dahilinde 12 Mayıs 2010 tarihinde Vision ürün yelpazesinin tanıtımı için bir film gösterimi gerçekleştirilecek. Avrupalı ünlü oyuncu Miki Manojlovic'in başrolde olacağı bu gösterimi merakla beklerken sizleri filmin fragmanı ile başbaşa bırakıyoruz.

AMD'den Yeni İşlemciler

AMD henüz 6 çekirdekli işlemci serisi ile üst düzey performans pazarına bomba gibi girmişken ekonomik Athlon II serisinde yeni modeller sunarak giriş seviyesinde de rekabette yerini iyice sağlamlaştırmayı amaçlıyor.Yeni çıkan modellerin eskilerine göre en büyük artısı C3 revizyon bazında üretiliyor olması.Bu sayede saat hızları arttırımı ve enerji tüketimindeki iyileştirmeler yapılmış. Üstelik tüm bu yenilikler için fiyat arttırımına da gidilmemiş.
Athlon II x4 640'ın sadece 122$ fiyatıyla üst seviyeye yakın bir performans sunacak olması gözardı edilmemeli. Athlon II x3 445 ise oyun sistemlerinde en üst seviye işlemcileri bile aratmayacak bir performans sergileyecektir. Bunların yanında sadece 45w TDP'ye sahip işlemcilerden özellikle 4 çekirdekli Athlon II x4 610e çekirdek başına güç tüketimi hesaba katıldığında hesabını bilen kullanıcıların yeni gözdesi olacak.

Bazı okuyucularımız başlıkta "yeni işlemciler" dediğimiz için heyecanlanmış olabilirler fakat Zosma çekirdekli Phenom II x4 960T 'yi bekleyenler bu bekleyişi birazcık daha sürdürecek gibi görünüyor. Çok yakında 4 çekirdekli işlemci fiyatına çekirdek arttırımı ile 6 çekirdek kullanmak mümkün görünüyor. AMD cephesinde masaüstü ve sunucu platformlarında herşey yolunda görünüyor, şimdi sıra dizüstü pazarını fethetmekte.

Kaynak: http://techreport.com/discussions.x/18890

Gerçek Oyuncuların Tercihi


Steam, Half Life serisinin yaratıcısı Valve firması tarafından kurulan online bir oyun platformudur. Dünya'nın dört bir yanından bu platforma katılan oyuncular birbirleriyle tanışıp multiplayer heyecanı yaşarken bir yandan en son çıkan oyunların incelemelerine erişiyor ve bu oyunları anında satın alıp indirebiliyorlar.  Steam için bir nevi oyun dünyasının iTunes'u yakıştırmasını yapabiliriz.

Nostalji Serisi

"Geçmişinden haberi olmayanın geleceği de belli olmaz" ve "Tarih tekerrürden ibarettir" sözlerine siz de en az benim kadar hak veriyorsanız Tom's Hardware Türkiye'nin Nostalji adlı yazı serisini beğeneceksiniz.Her ne kadar her gün yenilikler hakkında fikir edinmek istesek te donanım dünyasının geçmişi ile bilgi sahibi olmakta yarar var. Uzun bir süredir donanım dünyasını takip eden biri olarak bu yazı dizisinde yazılanlara canlı bir şekilde şahit olmuştum. Siz de benim gibi bu yazılanları canlı yaşayan biriyseniz güzelce hatırlayıp anılarınızı tazeleyebilirsiniz. Diğer yandan donanım dünyasının bu devrine şahit olamamış bir donanım meraklısıysanız ve geçmişle ilgili fikir sahibi olmak istiyorsanız size THGTR'nin nostalji yazı dizisini takip etmenizi öneririm.Şunu da belirtmeden geçemeyeceğim; Nostalji dediğimiz bu durumlar aşağı yukarı beş sene öncesinin yaşanmış olaylarından ibaret, donanım dünyası kendisini o kadar hızlı yeniliyor ki yalnızca beş sene öncesinin sistemlerine bile nostaljik adını kondurabiliyoruz. Acaba biz mi teknolojiye karşı çok insafsızın, yoksa teknoloji mi bizlere? Bu güzel pazar günü kahvenizi yudumlarken keyifle okuyacağınız makalelerle sizleri başbaşa bırakıyorum.


Not: Fotoğraftaki AMD-K5 PR100 ilk kullanmış olduğum AMD işlemcidir. O yüzden nostalji denince aklıma ilk o geldi. Görsel olarak kullanmayı uygun gördüm.

AMD Blackops Canlı Yayın

Daha önce tanıtmış olduğumuz AMD'nin yeni nesil 6 çekirdekli işlemcisi 1090T ile dünya overclock rekoru denemesi yapılıyor. Bu son amiral gemisinin marifetlerine şahit olabilmek için canlı olarak yayınlanan etkinliği hepbirlikte izleyelim. Organizasyonun web sitesi: http://www.amdblackops.com/

Güncelleme: Eğer canlı yayını kaçırdıysanız sonuçları merak ediyor olabilirsiniz. Şimdilik çıkılabilen maksimum değer 6939.6mhz olarak belirlenmiş. Açıkcası 6 çekirdekli bir işlemci için hiç de fena bir değer değil. Sakın siz bu değerleri evinizde sıvı helyum düzeneği olmadan denemeyin. LHe soğutması ile alınmış değerin doğrulaması için http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=1160187  

Watch live streaming video from amdblackops at livestream.com

Ati Catalyst 10.4 Sürücüsü Çıktı

Ati sürücülerinin ilk rakamı sürücünün çıkarıldığı seneyi belirtirken noktadan sonra gelen rakam ise çıkarıldığı ayı belirtir. 10.4 sürücüsü 2010 senesinin nisan ayı için belirlenmiş bir ibare olmasına rağmen nisanın bu son günlerinde tam da umudumuzu kesmişken karşımıza çıktı. Gerçi arka arkaya çıkan öncül versiyonları 10.4'ün habercisiydi.Anlaşılan ATI artık sürücülerini  ince eleyip sık dokuyor. Yenilikleri sıralayacak olursak:

Yenilenen AMD Overdrive 3.2.1 hazır


AMD tarafından geliştirilen Overdrive yazılımının en son sürümü 6 çekirdekli işlemcilerin duyurulması ile birlikte ortaya çıktı. AMD kullanıcılarına donanım izleme ve overclock yapma bakımından büyük kolaylıklar sağlayan bu yararlı programı http://game.amd.com/us-en/drivers_overdrive.aspx adresinden indirebilirsiniz.

Alınabilir 6 Çekirdekliler Piyasada


Performans olarak 4 çekirdekli işlemcilerin hüküm sürdüğü zamanlar yavaş yavaş sona eriyor. Intel geçtiğimiz ay piyasaya sürdüğü 6 çekirdekli Core i7 980x işlemcisi ile masaüstü performans liderliğini bir üst seviyeye taşımıştı. AMD ise fazla vakit kaybetmeden 6 çekirdekli işlemci serisini satışa çıkardı. Bize de bu işlemcileri tanıtmak düşüyor.

UVD Teknolojisi ile Donanımsal Video Hızlandırma


UVD yani "Unified Video Decoder" Amd tarafından HD serisi kartlarla birlikte kullanılmaya başlanan bir teknolojidir. UVD yüksek işlem gücü gerektiren HD filmlerin hızlı bir şekilde ekran kartı üzerinden çözülmesini sağlar.H.264/MPEG-4 AVC and VC-1 taşıyıcılarını destekler. İlk etapta sadece Windows işletim sistemleri için tasarlanmasına rağmen bir süredir Linux tarafından da desteklenmektedir. Konsol dünyasında ise Xbox UVD'nin avantajlarından yararlanabilecek şekilde tasarlanmıştır.

ATI Stream ile Videolarınızı Daha Hızlı Dönüştürün

ATI ekran kartları HD4xxx serisi lanse edildiğilden bu yana işlem gücü seviyesini 1 Teraflop'un üzerine çıkardı. Bu yaklaşık 10 sene öncesinin milyonlarca dolar bütçe gerektiren ve dünyanın en güçlü süper bilgisayarından daha üstün bir hesaplama gücü anlamına geliyor.Evinize bile sığmayacak kadar alan ve büyük bir bütçe gerektiren bu hesaplama gücünü birkaç sene kadar kısa bir süre sonra avuç içine sığabilen bir ekran kartının yapabilmesi bazılarımıza tuhaf gelebilir. Teknoloji akılalmaz bir hızla gelişe dursun, elimizdeki bu potansiyeli sadece oyunlar için kullanmak haksızlık olurdu.

AMD Oyun Manifestosu ve Oyunlarda Fiziğin Geleceği

AMD / ATI oyun sistemleri çözümlerinin uzun bir süredir performans lideri olmasıyla çok büyük bir başarı sağlamış oldu. Fakat markalaştırma çalışmalarını gözönüne aldığımızda rakibi kadar başarılı bir profil çizemiyor. Nvidia özellikle oyun yapımcılarına logosunu ve Physx gibi teknolojilerini kullandırtmak uğruna oldukça cömert davranıyor. Kullanıcılar da ister istemez en sevdiği oyunları açılırken karşılarına çıkan logoya karşı bir sempati besliyorlar. Kendini en üstün donanımları üretmeye odaklamış AMD ise kullanıcıların kalplerini çalmakta oldukça zor zamanlar geçiriyor. Ürünler şahane,fiyatlar makul peki acaba nerede yanlış yapılıyor?

Ati Catalyst 10.3 Yayınlandı


ATI ekran kartları için çeşitli yenilikler ve performans arttırımları içeren yeni sürücü paketi kullanıma sunuldu.  

Yeni sürücünün özelliklerine gelecek olursak:

Ferrari hızında bir netbook


Son günlerdeki yazılarımda hep en iyilerinden ve en hızlılarından bahsetmişim.Bu geleneği biraz daha devam ettirerek piyasadaki en hızlı netbook'un tanıtımı ile başbaşa bırakıyorum sizleri.

En hızlının daha hızlısı


Dünyanın en hızlı ekran kartının ATI tarafından piyasaya sürüldüğünün haberini yapalı aylar olmuş ve durum hala değişmiş değil. Aradan aylar geçmesine rağmen ATI Radeon HD5970 lider konumda bulunuyor. Ekran kartı üreticileri boş durmayarak HD5970'i biraz daha ileri taşımak için uğraşıyorlar. Bildiğiniz gibi HD5970 aslında iki adet Cypress XT Gpu'sundan oluşmakta.Buna rağmen frekans değerleri 300w ile sınırlı olan PCI Express 2.0 standardını aşmamak için 725mhz'e çekilmişti. Aslında bu standardı iyi bir güç kaynağına sahipseniz aşmak elinizde. Bunun farkında olan Asus ve Sapphire gibi üreticiler GPU'ların gerçek hakkı olan 850mhz'i fabrika çıkışı olarak sunabilmek için kolları sıvamışlar.

Oyunlar için en iyisi Phenom II


Gün geçtikçe daha fazla performans isteyen birbirinden güzel oyunları tam detay oynamak tüm oyuncuların ihtiyacıdır. Oyun sistemi toplarken bütçemize göre en iyisini almak isteriz. Söz konusu oyun olduğunda piyasadaki en ideal işlemci serisi  AMD Phenom II diyebiliriz. Sistemlerinde Intel tercih eden kullanıcılar i5 veya i7 modellerinin daha iyi olduğunu savunabilirler.Bazı durumlarda haklılar.Özellikle i7 serisi işlemcilerin ağır render uygulamalarında daha başarılı olduğu doğrudur. Fakat kaçımız onlarca saatini rendere ayıran uygulamalar kullanıyor bilemiyorum, tahmin ettiğimiz kadarıyla bu tarz uygulamalar kullanan kullanıcıların oranının epey bir azınlıkta olduğu. Yine de bu tarz bir kullanıcı Phenom II işlemcilerinden oldukça memnun kalacaktır.

HD5770'lerin en havalısı

Ati'nin emektar üreticilerinden HIS firmasının ICEQ serisini donanımla ilgilenen hemen hemen herkes duymuştur. Daha iyi soğutma,sessizlik ve şık görünüm amacıyla üretilen ICEQ serisi senelerdir kullanıcılar tarafından takdir edilmektedir. Serinin son halkası olan ICEQ5 ise HD5770 üzerinde yeniden boy gösteriyor.
Standart fanla bile oldukça sessiz ve serin çalışan HD5770'in Juniper XT gpusu bu fanla birlikte iyice rahata kavuşacaktır. Bu rahatlığı fırsat bilen HIS mühendisleri boş durmayarak ICEQ5 Turbo olarak adlandırdıkları modelin GPU'sunu 875mhz'e belleklerini ise 5000mhz'e yükselterek kartın daha performanslı çalışmasını amaçlamışlar.Fanın egsoz yapısı sayesinde ısı direk olarak kasanın dışına atılıyor.Bu sayede kart ne kadar ısınırsa ısınsın diğer bileşenleri etkilemiyor. HD5770'lerin en havalısını Mart ayı içerisinde raflarda göreceğiz.

Makale: HD5770 Oyunseverler için en ideal seçim 

Arada kalanların ekran kartı: HD5830

Birkaç ay önce yazdığım ufak makalede halen kullanmakta olduğum HD5770'i öve öve bitirememiştim. Aradan bir süre geçmesine rağmen HD5770 halen kullanıcı dostu tutumunu sergiliyor.  HD5770'ten daha fazlasını isteyenler mecburen HD5850'ye yönelmek zorunda kalıyorlardı. Lakin iki kartın arasında hiç de azımsanamayacak fiyat farkı bulunuyor. İşte tam bu arada devreye HD5830 giriyor.

Maymunlar bile yapabilir

Oyun donanımı deyince birçoğumuzun aklına ekran kartları geliyor. Sürekli gelişen oyunlar yüzünden zaman zaman ekran kartımızı yenileme ihtiyacı hissediyoruz. Ekran kartınızı değiştirmek sanıldığı kadar zor değil.